extra-background

12 anledningar att bli lärare

Bli viktig för andra

Forskning visar att lärarens förmåga att inspirera och lära ut är helt avgörande för en elevs utveckling.  Vill du veta vilka egenskaper du har som är viktiga för lärare.

Jobba med ditt intresse

Som lärare får du arbeta med det du är intresserad av. Är det idrott, fysik, matlagning, teknik eller motorer?

Gör karriär

Som lärare kan du ta steg i din karriär och utvecklas genom att exempelvis bli förstelärare eller lektor. Att bli rektor är också en framtida möjlighet. Läs mer här.

Omedelbar feedback

Som lärare får du omedelbar feedback i form av nyfikna frågor, ögonbryns som höjs och diskussioner som uppstår bland eleverna. Den energi du ger får du tillbaka med råge.

Håll dig ung

Att jobba med och hela tiden vara runt unga människor är ett bra sätt att själv förbli ung.

Få en stor frihet

Som lärare har du ett utmanande jobb men får också en stor frihet. Hur du väljer att lära ut är upp till dig.

Bli ihågkommen

Många lärare pratar om hur häftigt det är när de träffar en gammal elev som minns exakt vad de sagt eller gjort för många många år sedan.

Jobba utomlands

Det finns gott om svenska skolor runt om i världen som drivs med stöd från staten. Om du lockas av att jobba utomlands ett tag så finns det därför möjligheter.

Bli eftertraktad

De ledaregenskaper som du får som lärare är eftertraktade på många håll och kanter. Om du i framtiden vill prova på något nytt så finns det alltså stora möjligheter.

Många olika kollegor

Som lärare har du många lärarkolleger med olika inriktningar och kunskaper. Det finns också ett stort nätverk av lärare världen över från vilket du kan hämta nya idéer.

Omväxling

Du kan aldrig veta vilka diskussioner som kommer att uppstå i klassrummet och hur en lektion kommer att utveckla sig, även om det är du som styr den. Ingen lektion är den andra lik.

Följ människors utveckling

Som lärare följer du andra människors utveckling under en längre tid. Du får se hur självförtroenden stärks, kunskaper tas in och hur elever sakta men säkert växer.

Läs om utbildningen