extra-background

DE OLIKA UTBILDNINGARNA.

Yrkeslärarexamen

Utbildningen för dig med yrkeserfarenhet och som är redo för en ny utmaning. Du kommer att leda och utveckla elever på gymnasiet, och utbilda dem inom ditt yrkesområde. Som yrkeslärare för du dina yrkeskunskaper vidare och blir ofta en viktig förebild för eleverna. Du går en 1,5 års lärarutbildning, varav en stor del äger rum på en skola. Här finns flexibla lösningar där du kan arbeta och studera på deltid. Om du vill läsa på distans så finns det möjligheter till det.

Generellt sätt så är det mycket lätt att få jobb efter utbildningen. Du kan jobba på gymnasier, komvux, folkhögskolor, yrkeshögskolan eller studieförbund. Se vår film här nedan, och läs intervjuer med yrkeslärare som älskar sina jobb.

Vill du testa om du kan byta karriär? Starta Karriäromvandlaren

Hitta utbildning

Är det din tur att föra det vidare?

Två yrkeslärare berättar

Ulf Ölander, bygglärare

"Det är roligt att se utvecklingen och att man har lyckats lära dem någonting. De växer enormt mycket på kort tid och det är en härlig känsla när man inser att man bidragit till det."

Vad har du för yrkesbakgrund?

Jag gick själv bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och sedan dess har jag jobbat först som snickare i 14 år och sedan som anläggare i 9 år.

När bestämde du dig för att bli yrkeslärare och varför?

När min son gick på bygg- och anläggning började de vara på mig en del därifrån. De tyckte att jag skulle sadla om, inte minst på grund av att de visste att jag jobbat med ungdomar i idrottssammanhang. Först sa jag nej, men till slut tänkte jag ”varför inte?” – det kunde vara kul att prova något nytt. Jag trivdes väldigt bra och läste så småningom in pedagogiken.

Vad är det bästa med läraryrket?

Jag trivs väldigt bra med jobbet med eleverna. Det är roligt att se utvecklingen och att man har lyckats lära dem någonting. De växer enormt mycket på kort tid och det är en härlig känsla när man inser att man bidragit till det.

Läs hela intervjun

Martine Tatsidou, Restauranglärare

"Att träffa härliga ungdomar och leda dem in i arbetslivet är både roligt och givande."

Vad har du för yrkesbakgrund?

Jag gick själv restaurangprogrammet här på skolan för 19 år sedan och efter det har jag arbetat som kock, kallskänka, servitris och inom catering. Jag har också varit ansvarig för driften på några caféer i Stockholm. De senaste åren i branschen ägde jag två caféer.

När bestämde du dig för att bli restauranglärare och varför?

Jag bestämde mig definitivt för ungefär två år sedan. Att kombinera småbarnsliv med restaurangjobb kändes inget vidare för mig. Men jag ville ju fortfarande arbeta med mat, så när jag insåg att det var brist på yrkeslärare funderade jag på att det kanske kunde vara något.

Hur trivs du nu då, vad är det bästa med läraryrket?

Jag trivs väldigt bra! Att träffa härliga ungdomar och leda dem in i arbetslivet är både roligt och givande. De bästa stunderna är när man ser att eleverna trivs och växer med det yrke som de har valt. Man blir glad över att man som lärare kunnat bidra till detta.

Läs hela intervjun

Hitta utbildning

INRIKTNING
SKOLA
STAD
ANSÖK
Yrkeslärare
Göteborgs universitet
Göteborg
Yrkeslärare
Högskolan Dalarna
Borlänge/Falun
Yrkeslärare
Högskolan Kristianstad
Kristianstad
Yrkeslärare
Högskolan i Skövde
Skövde
Yrkeslärare
Högskolan Väst
Trollhättan
Yrkeslärare
Karlstads universitet
Karlstad
Yrkeslärare
Linköpings universitet
Linköping
Yrkeslärare
Linnéuniversitetet
Kalmar/Växjö
Yrkeslärare
Malmö högskola
Malmö
Yrkeslärare
Stockholms universitet
Stockholm
Yrkeslärare
Umeå universitet
Umeå