Ansök!

Vilken lärare vill du vara?

Vill du lära någon ditt yrke, dela med dig av ditt största intresse eller kanske fokusera på att få barn och ungdomar att växa? Det finns en hel rad olika riktningar att gå, utbildningar att välja mellan och vägar att ta. Men gemensamt för alla är att du kommer att bli eftertraktad på arbetsmarknaden – lärare som du behövs alltid!

Yrkeslärare

För dig som vill bli yrkeslärare och undervisa i yrkesämnen, finns det många olika vägar in att välja mellan. Eftersom bristen på yrkeslärare är så stor kan du i många fall börja arbeta direkt, även om du inte har gått en lärarutbildning. Hur behovet ser ut inom din bransch och där du bor, kan du läsa mer om här.

Det är däremot en god idé att gå en yrkeslärarutbildning så snart möjligheten finns. Dels för att kunna hjälpa dina elever att uppnå sina mål, dels för att få bättre koll på allt ifrån lektionsplanering till pedagogik. Det ger dig även större möjlighet att forma din tjänst efter dina behov. Yrkeslärarutbildningar finns på många högskolor runt om i Sverige. Här får du chansen att läsa in pedagogik, ledarskap och annat du behöver kunna som lärare. En stor del av utbildningen utgörs av praktik. Utbildningen omfattar 90 högskolepoäng och när du är klar har du en yrkeslärarexamen. Om du läser på heltid tar utbildningen 1,5 år, men det finns även möjlighet att läsa i en långsammare takt. Du kan förstås också välja att läsa på distans.

För att gå en yrkeslärarutbildning krävs grundläggande behörighet samt relevanta yrkeskunskaper eller eftergymnasial utbildning i det ämne du vill undervisa. Kunskapskraven kan variera beroende på vilken inriktning du väljer.

Här kan du läsa mer om hur ansökan går till och vad som krävs av dig. Du kan också ta kontakt med de skolor du skulle vilja jobba med eller höra av dig direkt till kommunens vuxenutbildning. Hur behoven ser ut och hur skolan är organiserad i just din kommun kan skilja sig åt från hur man arbetar i en annan.

Förskollärare

Som förskollärare utgår du från barnens naturliga nyfikenhet och lust att lära sig. Du utvecklar deras kunskaper inom exempelvis kultur, samhälle, natur och språk. Ofta sker det genom lek, experiment, dans, sång och bild.  

Du spenderar mycket tid med barnen och blir mycket ofta en viktig person i deras liv. Den löpande kontakten med deras föräldrar, som ger dig ett stort förtroende, är också en viktig del av jobbet. 

Utbildningen är 3,5 år och omfattar 220 högskolepoäng. Du får bland mycket annat fördjupa dig i barns lek, kommunikation och språk. Dessutom ingår kurser i ledarskap och konflikthantering. En stor del av utbildningen utgörs av praktik, då du får pröva dina vingar med en handledare som stöd och bollplank.  

Läs mer på studera.nu

Grundlärare

Som grundlärare ger du barn en bred grund att stå på. Du kan välja mellan tre olika inriktningar. Gemensamt för de tre är den utbildningsvetenskapliga kärnan – studier inom bland annat ledarskap, pedagogik, bedömning och grupprocesser. Praktik är också en viktig del av utbildningen, oavsett vilken inriktning du väljer.

• Förskoleklass och årskurs 1-3.
Studier inom den utbildningsvetenskapliga kärnan varvas med ämnesstudier. Du läser exempelvis svenska, matematik, engelska, samhällsorienterande ämnen, naturorienterande ämnen och estetiska ämnen. Utbildningen tar fyra år och omfattar 240 högskolepoäng.

• Årskurs 4-6.
Studier inom den utbildningsvetenskapliga kärnan varvas med ämnesstudier. Du får fördjupade kunskaper i kärnämnena svenska, matematik och engelska, samt i ämnet bild. Utbildningen tar fyra år och omfattar 240 högskolepoäng.

• Fritidshem.
Studier inom den utbildningsvetenskapliga kärnan varvas med ämnesstudier. Du får fördjupade kunskaper i fritidspedagogik och ett praktiskt eller estetiskt ämne som du väljer själv. Utbildningen tar tre år och omfattar 180 högskolepoäng.

Läs mer på studera.nu

Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU)

Har du redan högskolestudier i ett eller flera ämnen som finns i svensk skola? Då kan du komplettera din ämneskompetens med pedagogik, ledarskap, bedömning och annat du måste kunna som lärare. Efter avklarad utbildning får du en ämneslärarexamen.

Du kan välja mellan att inrikta dig mot årskurs 7-9 eller gymnasieskolan. Utbildningen omfattar 90 högskolepoäng och du kan läsa i den takt som passar dig. Till exempel kan du läsa tre terminer på heltid eller sex terminer på halvfart. Du kan välja att läsa på distans.

Sedan 2016 finns det möjlighet för dig med forskarexamen att gå KPU. Det gäller framförallt dig som forskat inom matematik, biologi, kemi, fysik eller teknik. Blir du antagen till denna KPU har du möjlighet att söka utbildningsbidrag på 25 000 kronor per månad.

För att kunna söka måste du ha grundläggande behörighet till högskolestudier. Generellt måste du också ha 90 eller 120 högskolepoäng i det eller de ämnen du vill undervisa i.  

Läs mer på studera.nu

Ämneslärare

Som ämneslärare får du undervisa i de ämnen som du är allra mest intresserad av. Du kan välja att inrikta dig mot årskurs 7-9 eller gymnasiet.

Under utbildningen läser du pedagogik, ledarskap och konflikthantering. Det gör alla som läser till lärare. Sedan får du möjlighet att fördjupa dig i två eller tre ämnen. Under större delen av utbildningen kommer fokus att ligga på dessa ämnen.

I utbildningen ingår också en hel del praktik då du får testa dina vingar ute på en högstadieskola eller gymnasieskola, med stöd av en handledare. Utbildningen är 4,5 – 5,5 år och omfattar 300-330 högskolepoäng.

Beroende på vilken inriktning du väljer som ämneslärare så skiljer sig kraven på behörighet.

Läs mer på studera.nu

Varför lärare?

Skäl 1 / 5

Din erfarenhet är guld värd

Tanken kanske inte har slagit dig förut men du skulle faktiskt kunna bli yrkeslärare. Allt det där du gör varje dag – från handlaget till de där besluten som tas, utan att du egentligen reflekterar över dem – det är sådan kunskap som morgondagens elever har nytta av.

Gör skillnad

Att vara lärare är tveklöst ett av samhällets viktigaste jobb eftersom du är med och formar nästa generation. Kanske har du själv haft en lärare som betytt extra mycket, en person som har bekräftat dig och väckt din nyfikenhet att lära.

Få människor att växa

Som lärare följer du ungas personers utveckling under en längre tid. Se självförtroenden stärkas, och kunskaper landa. Dina elever växer, inte bara på längden, höjden och bredden – de drar också iväg mentalt.

Jobba med det du gör bäst

Som lärare får du arbeta med allt det du är bäst på. För vem kan egentligen bättre föra vidare kunskap om en bransch än den som jobbat inom den branschen i flera år?

Bli superhjälte

Du blir en av de viktigaste förebilderna för dina elever. Visste du förresten att forskning pekar på att lärarens förmåga att inspirera och lära ut är helt avgörande för en elevs utveckling?

Du är eftertraktad

Du kommer att alltid ha glädje av din utbildning. Förutom att du ständigt fördjupar dig i de ämnen du undervisar i så får du ledarskap och konflikthantering på köpet, vilket är hett efterfrågade egenskaper inom de flesta branscher. Enligt Skolverkets lärarprognos kommer det att behövas ungefär 17 000 nya yrkeslärare och närmare 290 000 heltidstjänster inom samtliga skol- och verksamhetsformer, under hela prognosperioden fram till 2031.

Gör karriär

Som lärare har du mycket stora jobbmöjligheter. Du har också chansen att utvecklas och avancera genom att exempelvis bli förstelärare eller lektor. Sugen på att styra upp en hel skola? Att bli rektor är också en framtida möjlighet.

Frihet och flexibilitet

Som lärare har du ett utmanande arbete men får också en stor frihet på köpet. Du kan själv välja den undervisningsform och miljö som passar dig, bara du håller dig till läroplanen. Dessutom har du både höstlov, sportlov och sommarlov samtidigt som dina elever. Ett yrke som går utmärkt att kombinera med familjeliv.

Jobba utomlands

Det finns gott om svenska skolor runt om i världen som drivs med stöd från svenska staten. Syftet är bland annat att svenska företag och organisationer ska kunna anställa svensk personal med barn i skolåldern Är du sugen på att lämna Sverige för ett tag? Utbilda dig till lärare, det finns det goda chanser till jobb i utlandet.

Forever young

Att jobba med och hela tiden vara runt unga människor är ett fantastiskt bra sätt att själv fortsätta hålla sig ung i sinnet.

Omväxling förnöjer

Du vet aldrig i förväg vilka diskussioner som kan uppstå i klassrummet eller hur en lektion kommer att utveckla sig, även om det är du som styr den. Som lärare får du omedelbart feedback på din undervisning. Den energi du ger får du tillbaka tusenfalt.

Bolla med kollegorna

Som lärare har du gott om stöd från dina lärarkolleger med olika inriktningar och kunskaper. Det finns också ett nätverk av lärare världen över, där du kan hämta inspiration och nya idéer. (Om du mot förmodan skulle sakna något i den vägen – dina elever kommer framöver att vara din största inspiration!)

Bli ihågkommen

Många lärare pratar om hur coolt det är när de träffar en gammal elev som minns exakt vad de sagt eller gjort för många, många år sedan.

Skäl 1 / 5