Ansök!

Utbildning eller börja direkt?

Beroende på vilken typ av lärare du ska bli finns det olika vägar in i skolvärlden. Som yrkeslärare kan du anställas på en skola, börja jobba och efter hand söka till lärarutbildningen. Men för att kunna hjälpa dina elever att uppfylla sina mål är det alltid en god idé att sätta igång så snart som möjligt. Är du osäker på vad du ska göra? Här nedan hittar du mer information om hur det fungerar.

Så här söker du

Vilken utbildning passar dig? Allt du behöver veta inför din ansökan hittar du här. Och glöm inte att ladda upp betyg, intyg och annat som visar att du är behörig att söka!

Ansök på antagning.se

Är du behörig?

Lärarutbildningarna är uppdelade i olika stadier i förskolan och skolan. För dig som redan har relevanta förkunskaper finns flera kortare lärarutbildningar.

Oavsett vilken utbildning du vill gå så behöver du ha grundläggande behörighet för att läsa på högskola. Vilka ytterligare krav som ställs beror på vilken utbildning du är intresserad av att gå. På studera.nu får du information om förkunskapskrav och vad du måste komplettera din ansökan med för att visa att du är behörig. Där kan du också läsa mer om de olika lärarutbildningarna och vad som ingår. Vänd dig till det universitet eller den högskola som du vill studera vid för specifika frågor om deras utbildningar.

Gå till studera.nu

Du kan söka två gånger om året

Du kan söka lärarutbildningar vid två tillfällen under året. Det vanligaste är att söka under våren men det går också bra att söka på hösten.

2019-09-16

Webbanmälan öppnar för utbildningar med start våren 2020.

2019-10-15

Sista anmälningsdag inför höstens utbildningar

2019-10-31

Sista dagen att betala anmälningsavgifter eller styrka avgiftsbefrielse.

2019-12-11

Antagningsbesked med svarskrav kommer.

Varför lärare?

Skäl 1 / 5

Din erfarenhet är guld värd

Tanken kanske inte har slagit dig förut men du skulle faktiskt kunna bli yrkeslärare. Allt det där du gör varje dag – från handlaget till de där besluten som tas, utan att du egentligen reflekterar över dem – det är sådan kunskap som morgondagens elever har nytta av.

Gör skillnad

Att vara lärare är tveklöst ett av samhällets viktigaste jobb eftersom du är med och formar nästa generation. Kanske har du själv haft en lärare som betytt extra mycket, en person som har bekräftat dig och väckt din nyfikenhet att lära.

Få människor att växa

Som lärare följer du ungas personers utveckling under en längre tid. Se självförtroenden stärkas, och kunskaper landa. Dina elever växer, inte bara på längden, höjden och bredden – de drar också iväg mentalt.

Jobba med det du gör bäst

Som lärare får du arbeta med allt det du är bäst på. För vem kan egentligen bättre föra vidare kunskap om en bransch än den som jobbat inom den branschen i flera år?

Bli superhjälte

Du blir en av de viktigaste förebilderna för dina elever. Visste du förresten att forskning pekar på att lärarens förmåga att inspirera och lära ut är helt avgörande för en elevs utveckling?

Du är eftertraktad

Du kommer att alltid ha glädje av din utbildning. Förutom att du ständigt fördjupar dig i de ämnen du undervisar i så får du ledarskap och konflikthantering på köpet, vilket är hett efterfrågade egenskaper inom de flesta branscher. Enligt Skolverkets lärarprognos kommer det att behövas ungefär 17 000 nya yrkeslärare och närmare 290 000 heltidstjänster inom samtliga skol- och verksamhetsformer, under hela prognosperioden fram till 2031.

Gör karriär

Som lärare har du mycket stora jobbmöjligheter. Du har också chansen att utvecklas och avancera genom att exempelvis bli förstelärare eller lektor. Sugen på att styra upp en hel skola? Att bli rektor är också en framtida möjlighet.

Frihet och flexibilitet

Som lärare har du ett utmanande arbete men får också en stor frihet på köpet. Du kan själv välja den undervisningsform och miljö som passar dig, bara du håller dig till läroplanen. Dessutom har du både höstlov, sportlov och sommarlov samtidigt som dina elever. Ett yrke som går utmärkt att kombinera med familjeliv.

Jobba utomlands

Det finns gott om svenska skolor runt om i världen som drivs med stöd från svenska staten. Syftet är bland annat att svenska företag och organisationer ska kunna anställa svensk personal med barn i skolåldern Är du sugen på att lämna Sverige för ett tag? Utbilda dig till lärare, det finns det goda chanser till jobb i utlandet.

Forever young

Att jobba med och hela tiden vara runt unga människor är ett fantastiskt bra sätt att själv fortsätta hålla sig ung i sinnet.

Omväxling förnöjer

Du vet aldrig i förväg vilka diskussioner som kan uppstå i klassrummet eller hur en lektion kommer att utveckla sig, även om det är du som styr den. Som lärare får du omedelbart feedback på din undervisning. Den energi du ger får du tillbaka tusenfalt.

Bolla med kollegorna

Som lärare har du gott om stöd från dina lärarkolleger med olika inriktningar och kunskaper. Det finns också ett nätverk av lärare världen över, där du kan hämta inspiration och nya idéer. (Om du mot förmodan skulle sakna något i den vägen – dina elever kommer framöver att vara din största inspiration!)

Bli ihågkommen

Många lärare pratar om hur coolt det är när de träffar en gammal elev som minns exakt vad de sagt eller gjort för många, många år sedan.

Skäl 1 / 5