• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Unga lärare om tankarna inför den första skolavslutningen

  17-06-09 08.34

  För det vidares nya film Lärarpeppen visar en skolavslutning ur en lärares perspektiv och ger uttryck för starka känslor som glädje, hopp och tvivel. Vi frågade tre unga lärare vad de tyckte om filmen och vilka känslor de själva bär på inför deras första skolavslutning som lärare.

   

  Ellen Hermansson, 26 år. SO-lärare på F-9-skolan Nya Skolan i Trollhättan.

   

  Vad tyckte du om filmen? 

  – Jag grät. Den visar flera sidor av läraryrket som berör. Det är en kamp, men en kamp som lönar sig.

  Vilka tankar och känslor tror du att du själv kommer bära på när det nu för första gången är dags för skolavslutning med dig i rollen som lärare?

  – Det kommer att vara bitterljuvt, tror jag. Årskurs nio är verkligen redo att ta sig an nästa utmaning och för en lärare känns det gott i magen att vinka hej då. För egen del är allmäntillståndet just nu präglad av trötthet och semestern är efterlängtad, men jag vet att jag kommer att sakna mina elever, och mina fantastiska kollegor. Det gör jag ju varje helg!

   

  Emma Nilsson. Undervisar årskurserna 4–6 i svenska, engelska och SO på Nyvångskolan i Dalby utanför Lund.

   

  Vad tyckte du om filmen?

  – En fantastisk film som visar verkligheten ur en lärares perspektiv. Wow! Jag fick rysningar genom kroppen. Trots att jag inte har arbetat så länge som lärare, kunde jag ändå förstå känslorna som den läraren gick igenom. Att få blicka tillbaka och se hur sina elever har utvecklats. Tre år är mycket, oavsett om det gäller lågstadiet, mellanstadiet eller högstadiet. Mycket hinner hända på tre år! Jag gillade speciellt den sista scenen, där läraren får ett kvitto på att hon har gjort rätt. Hon var kanske hård mot den eleven, men det var för elevens bästa. Det kvittot är det man vill ha och det som betyder mest för en lärare!

  Vilka tankar och känslor tror du att du själv kommer bära på när det nu för första gången är dags för skolavslutning med dig i rollen som lärare?

  – Jag är redan känslosam inför skolavslutningen. Ett helt år har gått, både för mig som nyexaminerad och för mina fantastiska fyror. Just nu känner jag mig mest glad och förväntansfull, inför vad som komma skall till hösten. Mina fyror blir femmor och ska utvecklas en nivå till. De ska fortsätta att utvecklas tillsammans med mig och vara mina försökskaniner, för allt jag gör med mina elever är för första gången. Samtidigt känner jag mig lite ledsen, då jag inte kommer få se dem på väldigt länge. Det är så konstigt att gå från att träffa dem fem dagar i veckan till ingenting under två månader. Jag förstår inte hur jag ska klara mig! Detta har jag berättat för dem också, att jag kommer sakna dem och att jag hoppas att sommarlovet ska gå fort. Fast det brukar jag säga inför alla lov och jag tror de känner kärleken från mig faktiskt. De har förstått att jag är där för att jag vill och för att jag älskar mitt jobb och min klass – inte för att jag är tvingad till det.

   

  Caroline Pettersson, 25 år. Klasslärare årskurs 3 på Kastellegårdsskolan i Kungälv.

   

   Vad tyckte du om filmen? 

  – Jag kunde verkligen känna igen mig. Det har hänt så mycket på ett år och att se att varje elev har utvecklats är så häftigt.

  Vilka tankar och känslor tror du att du själv kommer bära på när det nu för första gången är dags för skolavslutning med dig i rollen som lärare?

  – När jag blickar tillbaka på läsåret som har gått är det slående hur mycket som hänt. Varje elev har utvecklats på sitt sätt och det är så otroligt häftigt att få ha varit en del av det. Någonting jag alltid kommer att bära med mig är att en elev som var svag i matte, som vi inte trodde skulle nå målen i matematik i början på årskurs 3. Jag och mitt arbetslag bestämde oss för att göra en grupp med de elever som behövde extra stöd. Jag höll i dessa lektioner och vi jobbade mycket med skriftliga räknemetoder. Tack vare detta, klarade den eleven nationella proven i matematik. Jag är så himla stolt över henne och de framsteg hon gjort. Att få säga ”du klarade nationella proven i matematik” till henne och sedan få se hennes ansiktsuttryck, kommer jag bära med mig i många år. Lärare gör verkligen skillnad. Nu inför skolavslutningen känner jag mig lugn, men jag tror att det kommer bli jobbigt att släppa eleverna, även om jag vet att de kommer få det bra i deras nya klasser och med deras nya lärare. Jag ser fram emot höstens spännande utmaningar med min nya klass.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Unga lärare om tankarna inför den första skolavslutningen"