• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Tre lärare om känslorna vid skolavslutningen

  17-06-09 08.18


  För det vidares nya film Lärarpeppen visar en skolavslutning ur en lärares perspektiv och ger uttryck för starka känslor som glädje, hopp och tvivel. Nedan man kan läsa vad tre verkliga lärare brukar känna och uppleva i skolavslutningstider.

   

  Kim Karlsson, lärare i svenska som andraspråk på högstadieskolan Mogaskolan i Svenljunga.

   

  Vilka tankar och känslor brukar du själv bära på när ett läsår tar slut?

  – Oj, jag har hur mycket tankar och känslor som helst! Jag är en blödig person som har väldigt nära till mina känslor, så på själva skolavslutningsdagen brukar jag gråta floder. Särskilt i år blir det extra speciellt för mig då eleverna som slutar årskurs 9 i år är de första som jag har känt och arbetat med i tre år. Tankarna kretsar kring hur framtiden kommer se ut för dem, vilka vägar och beslut de kommer ta i livet och vilka personer de kommer att utvecklas till. Jag kommer alltid att bära dem med mig i hjärtat och jag hoppas att de inte kommer att glömma bort mig! Många känslor strömmar genom kroppen, men mest av allt känner jag en stolthet över vad de och vi har åstadkommit under läsåret. All den kärlek och tacksamhet eleverna sprider lever jag sedan på hela sommaren. Den som påstår att ungdomar är dåliga på att ge kunde inte ha misstagit sig mer!

  Hur är stämningen bland lärare och elever på skolan nu när det börjar dra ihop sig för skolavslutning och sommarlov?

  – Jag tycker att man nästan kan ta på stämningen under vårterminens sista veckor, särskilt efter att betygen har satts och det bara blir fokus på att umgås den sista tiden tillsammans. En slags förväntan ligger i luften, särskilt hos niorna, och som lärare befinner man sig nästan som i en bubbla. Det är så fint att se dem komma somrigt uppklädda på skolavslutningsdagen. Den allra mäktigaste känslan infinner sig dock under sista raderna av ”Den blomstertid nu kommer” – här pratar vi rysningar!

   

  Patrick Fransson, lärare i svenska och SO åk 4-6 på Rålambshovsskolan i Stockholm.

   

  Vilka tankar och känslor brukar du själv bära på när ett läsår tar slut?

  – Det är blandade känslor. Självklart är det skönt med en paus från allt, men samtidigt saknar man sina elever redan efter ett par veckor. Man arbetar så nära och mycket med eleverna under ett läsår, att det blir tomt utan dem.

  Hur är stämningen bland lärare och elever på skolan nu när det börjar dra ihop sig för skolavslutning och sommarlov?

  – Tiden innan själva avslutningen brukar vara stressig. Jag har ofta känslan att jag inte hunnit med allt jag velat under läsåret. Men det är också en gladare och lite mer avslappnad stämning lärare och elever emellan.

   

  Ewa Färnstrand, lärare i matte och NO på 4-9-skolan Mimerskolan i Sundsvall.

   

  Vilka tankar och känslor brukar du själv bära på när ett läsår tar slut?

  – Det är på något sätt ett lugn som sprider sig i hela kroppen och man tänker på allt gott samarbete som man haft med alla elever, alla fina pratstunder och allt kämpande som lett till resultat. Man känner glädje inför lovet och det faktum att de flesta eleverna kommer tillbaka till hösten, och sorg över att niorna försvinner från skolan.

  Hur är stämningen bland lärare och elever på skolan nu när det börjar dra ihop sig för skolavslutning och sommarlov?

  – Jag och mina elever tar mer tid för att prata igenom året och andra tankar nu på slutet. Jag vill att vi sakta vänjer oss vid lov, men samtidigt kan vi ändå få längta tills dess vi ses igen till hösten. Alla behöver vi den tiden till att ställa om från att hela tiden vara tillsammans till att inte ses på ett tag. Pratet och skratten och skojen ihop är extra viktigt, så vi får ett fint slut tillsammans. Jag vill att alla elever känner sig betydelsefulla och att alla får känna att dom gjort ett bra jobb. Vi lärare slappnar också av nu när betygen är satta, vi skojar mer och njuter ute av solen och har det bra tillsammans. Jag tror att alla tänker igenom terminen och vi delar med oss av roliga och betydelsefulla händelser så här i slutet.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Tre lärare om känslorna vid skolavslutningen"