• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Prisade läraren Joakim gillar det dagliga kunskapsutbytet

  17-06-09 06.17

  Nyligen utsåg SVT:s Lilla Aktuellt, med hjälp av sina unga tittare, läraren Joakim Björkman på Augustenborgsskolan i Malmö till ”Min lärare” 2017. I ett underbart fint klipp på SVT:s sajt kan ni se flera av Joakims elever komma med fantastiska hyllningar. Vi har nu pratat med den prisade mellanstadieläraren och gratulerat honom till utmärkelsen.

   

  Stort grattis till den fina utmärkelsen! Hur kändes det att ta emot priset?

   

  – Tack så mycket! Det kändes omtumlande och naturligtvis otroligt glädjande och överraskande. Varken jag eller klassen visste om något så vi blev allt lite paffa.

   

  Vad är det bästa med ditt jobb?

   

  – Det bästa är utbytet av kunskaper man har med kollegorna och inte minst eleverna. Det innebär att den ena dagen sällan blir den andra lik.

   

  Du bestämde dig för att bli lärare när du var fyrtio år gammal. Vad var anledningen till det?

   

  – Det passade bra in i familjesituationen då och efter många år som handbollstränare, där jag ofta fått bekräftat att mitt ledarskap var uppskattat, tog jag steget fullt ut och började plugga till lärare.

   

  För det vidare har nämligen lanserat en ny film, som kretsar kring hur en skolavslutning kan uppfattas ur en lärares perspektiv. Du har sett filmen – vad tyckte du om den?

   

  – Det är en mycket fin film och jag känner verkligen igen mig i mycket. Förra året släppte jag en sexa som jag jobbat med i tre år. Det var starka känslor när man insåg att den tiden var förbi, och att de nu skulle vidare. När jag går på sommarledighet i år vet jag att jag ska komma tillbaka till samma klass. Det ger en trygghet där man vet att man har mer kvar att ge.

   

  Vilka tankar och känslor brukar du annars bära på när ett läsår tar slut och det är dags för skolavslutning?

   

  – Först känns det bara skönt att en välförtjänt ledighet nalkas, men sakta kommer det alltid ett visst vemod in i bilden. Jag brukar ha ambitiösa planer inför sommarlovet där vissa saker blir gjorda medan andra får vänta. Det heter ju trots allt sommarlov.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Prisade läraren Joakim gillar det dagliga kunskapsutbytet"