• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • ”Yrkesvalet har känts helt rätt sedan dag ett”

  17-04-17 17.20

  27-åriga Kim Karlsson jobbar som lärare i svenska som andraspråk på högstadieskolan Mogaskolan i Svenljunga – ett jobb hon verkligen stortrivs med. Den här veckan har följarna på För det vidares Instagram chansen att haka på Kim i hennes vardag, som hon menar är fylld av värme, kloka tankar och nya perspektiv.

   

  Varför bestämde du dig för att bli lärare?

   

  – När jag själv var en högstadieelev gick det upp för mig att jag i framtiden ville arbeta med människor på något sätt. Jag försökte föreställa mig själv i olika miljöer och yrkesroller, men återkom alltid till skolan och läraryrket. Jag kunde helt enkelt inte se mig själv arbeta någon annanstans än i en skola. Yrkesvalet har känts helt rätt sedan dag ett.

   

  Varför valde du att undervisa i svenska som andraspråk?

   

  – Jag och eleverna lär oss så mycket av varandra varje dag genom diskussioner om allt ifrån kultur till språk. Jag brinner för att ungdomarna själva ska känna att flerspråkighet är en tillgång och att vår nationella och språkliga identitet inte bestäms av någon annan än oss själva. Samtidigt får jag själv nya perspektiv på mitt eget modersmål genom att se det från en andraspråksinlärares håll.

   

  Var pluggade du och hur var studietiden?

   

  – Jag pluggade på Linnéuniversitetet i Växjö och trivdes bra. Det bästa med studietiden var praktikperioderna då man fick vara ute i verkligheten och testa det man lärt sig. Jag hade VFU på två jättebra skolor med erfarna handledare som inspirerade, stöttade och uppmuntrade.

   

  Vad är charmen med att jobba på högstadiet?

   

  – Det är ett ämne jag skulle kunna skriva en hel roman om! Men kort sagt så är högstadietiden en väldigt viktig och intressant period i en människas liv. Från det att jag som lärare lär känna dem vid 13 års ålder tills dess att de slutar nian vid 15–16 år, har de vuxit och utvecklats så otroligt mycket. Det är så häftigt att få vara en del av det. De har så mycket kloka tankar, vilket inspirerar och utmanar mig i mitt eget tänkande. Dessutom får jag kramas varje dag!

   

  Vad kommer du bjuda på under din vecka som gästpostare?

   

  – Det är svårt att säga på förhand då ingen arbetsdag är den andra lik, men förhoppningsvis kan jag förmedla lite av den värme och positivitet jag får från mina elever dagligen och kanske också de utmaningar som yrket bjuder på.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "”Yrkesvalet har känts helt rätt sedan dag ett”"