• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Lärarnas löner har ökat

  17-04-12 10.21

  På senare år har flera satsningar gjorts för att höja lärarnas löner, vilket också fått resultat. Under avtalsperioden 2012-2015 fick till exempel lärarna högre löneökningar än övriga arbetsmarknaden varje år.

   

  Nu presenterar Lärarförbundet lönestatistik som visar att trenden i allra högsta grad håller i sig. Preliminära siffror visar att kommunerna i genomsnitt höjde lärarnas löner med 3,1 procent i de lokala översynerna under 2016. Det är ungefär samma nivå som de tre föregående åren och är högre än snittet för övriga arbetsmarknaden. Men detta är bara en del av lärarnas löneökningar. Till det kommer pengar i det statliga lärarlönelyftet och i karriärtjänstreformen, samt lokal löneglidning som uppstår då man till exempel byter jobb och på så sätt får upp lönen.

   

  Nyligen offentliggjordes exempelvis siffror från Skolverket som visade att nära 65 400 av landets lärare, förskollärare och fritidspedagoger i fjol fick ett extra lönepåslag på i snitt 2 594 kronor i månaden. Detta som ett resultat av regeringens satsning på Lärarlönelyftet.

   

  — Vår bedömning är att de totala löneökningarna för lärarna i genomsnitt hamnar på minst 5 procent, kanske uppemot 6 procent, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström till Lärarnas tidning.

   

  Detta kan jämföras med att lönerna på hela arbetsmarknaden under 2016 i genomsnitt ökade med 2,4 procent, enligt Medlingsinstitutets senaste beräkning.

   

  En person som får löneökning via lärarlönelyftet tjänar nu i genomsnitt 35 554 kronor i månaden, enligt en sammanställning från Skolverket. Lärare som dessutom har någon form av karriärtjänst* tjänar mer än så. Medellönen för de totalt 8 076 förstelärare som fått ta del av Lärarlönelyftet är 40 449 kronor, medan medellönen för de 55 lektorer som fått ta del av Lärarlönelyftet är 48 248 kronor.

   

  * Numera finns det möjligheter för en skicklig lärare att bli förstelärare. Det innebär att du fortsätter att undervisa parallellt med andra uppgifter. Dessa är ofta relaterade till att utveckla undervisningen i ett visst ämne. Som förstelärare får du så klart mer i lön – 5000 kronor. Om du dessutom har en forskarutbildning i bagaget kan du bli lektor, vilket innebär att du kan utveckla undervisningen i stort, samt att du får en löneökning med 10 000 kronor.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Lärarnas löner har ökat"