• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Skolmiljön ger Maja inspiration

  17-03-28 07.43

  En lyckad slump gjorde att Maja Eriksson, 22, fick upp ögonen för läraryrket. I höstas lämnade hon hemstaden Örnsköldsvik för att plugga till bild- och designlärare vid Konstfack i Stockholm.

   

  Vad var det som fick dig att vilja bli lärare?

   

  – Efter att ha studerat ett år på en konstskola var jag arbetslös ett tag, så jag gick till arbetsförmedlingen och då frågade de om jag var intresserad av ett så kallat ungdomsjobb på en skola. Jag gick dit på intervju, och när de såg att jag hade en konstnärlig utbildning frågade de om jag kunde hjälpa till i bildundervisningen. Där fick jag jobba nära en helt fantastisk lärare, som gjorde mig nyfiken och inspirerad. Jag märkte hur jag blev väldigt glad av att befinna mig i den miljö som skolan erbjöd – jag fick nya idéer och kände mig mer kreativ än på länge. Jag pratade mycket med henne om läraryrket och hon peppade mig att söka utbildningen. Jag hade aldrig funderat i de banorna tidigare, men nu känns det helt rätt. Det var verkligen en gåva att få det där jobbet.

   

  Hur är livet som lärarstudent? Vad tycker du om utbildningen?

   

  –Jag trivs jättebra och har kommit in i livet på alla sätt och vis. På förhand var jag lite nervös – jag kände till exempel ingen i Stockholm sedan tidigare. När det gäller själva utbildningen hade jag en bild av att det skulle vara väldigt stressigt och svårt. Det är det också, men på ett annat sätt än vad jag trott och framför allt är det också väldigt roligt! Min bild av universitets- och högskolestudier var ungefär att man skulle bli lämnad med en hög böcker och få klara sig själv. Men man har en väldigt bra pedagogik här som gör att man inte känner den där pressen på det sättet. I stället är det fokus på kollektivt lärande och vi har mycket utbyte av varandra som studenter.

   

  Redan under den första terminen var du ute på VFU. Hur var det?

   

  – Det var lite speciellt i och med att vi bara hade haft en kurs innan vi skulle ut i en skola. Men det gick bra, inte minst för att vi hade en så bra handledare. Vi gjorde VFU:n två och två, vilket var skönt eftersom vi då kunde få stöd och hjälp av varandra. Jag tror faktiskt att det är bra att få gå ut på VFU direkt, eftersom det gör att man får ett bättre grepp om vad yrket handlar om.

   

  Vad ser du mest fram emot i din framtida yrkesutövning?

   

  – Jag ser fram emot att tillsammans med eleverna få ta mig an kreativa uppgifter där både eleverna och jag lär oss saker. Det känns fantastiskt att kunna jobba med det som är roligt och samtidigt hjälpa andra.

   

  Vilka tror du blir de största utmaningarna?

   

  – Det är väl kanske att göra undervisning som alla känner att de får ut något av. Att nå fram till alla elever och få alla att känna sig inkluderade i lektionerna och uppgifterna. Det tror jag är väldigt viktigt, inte minst i ett ämne som bild, som handlar om att uttrycka sig själv.

  Kommentera inlägget (4)

  4 kommentarer till "Skolmiljön ger Maja inspiration"

  1. 2017-04-06 08:00

   Pia Lindholm Sundberg skriver:

   Du kommer att bli en Lysande lärare Maja.
   Lycka till 🙂

  2. 2017-04-06 08:53

   Mikael Lindholm skriver:

   Jag är far till Maja och har ingen akademisk bakgrund ej heller Majas mor. Det som varit mest glädjande när jag följt Majas första tid på högskola har varit hennes glädje över den stödjande och inkluderande pedagogiken vilket gort henne trygg att ta sig an alla utmaningar det inebär att studera på denna nivå.

  3. 2017-04-06 09:47

   Peter Johansson skriver:

   Maja, du har så länge jag känt dig varit en inspirationskälla. Du var en fröjd att ha som elev och det kommer att bli en ära att få dig som lärarkollega, PJ

  4. 2017-04-07 16:37

   Inger Nordquist skriver:

   Hej Maja! Så roligt att få läsa om dig och att du valt att utbilda dig till lärare. Du kommer att tillföra skolan mycket med ditt glada och positiva sätt.
   Kram
   Inger