• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Lärarnas löner stiger mer än andras

  15-09-01 07.40

  pengar

  Under avtals­perioden 2012—15 har lärarna fått högre löneökningar än övriga arbetsmarknaden varje år. Det visar preliminära ­siffror som Lärarnas tidning tagit del av.

  Efter att Lärarförbundets lokalavdelningar har rapporterat in resultaten för årets lokala löneöversyner har man räknat ut att lönerna för kommunalt anställda lärare i år ökar med i genomsnitt 3,2 procent. Om man dessutom lägger till pengar för de statligt finansierade karriärtjänsterna och för lokal ­löneglidning — att någon till exempel byter jobb och får ­högre lön — räknar Lärarförbundet med att lärarnas löner i år kan komma att öka med knappt 4 procent. Det ska jämföras med de 2,5 procent som lönerna på övrig arbetsmarknad i genomsnitt i år väntas öka med.

  Och på linkande sätt har det alltså sett ut även de tre senaste åren. 2012 ökade lärarnas löner med knappt 5 procent, 2013 med knappt 4 procent och 2014 med runt 4 procent. Det är betydligt mer än de genomsnittliga ­löneökningarna för övriga ­arbetsmarknaden, som 2012 var 3 procent, 2013 2,5 procent och 2014 2,8 procent.

  Nationalekonomen Bo Eneberg på Medlingsinstitutet påpekar i en kommentar till Lärarnas tidning att det är mycket svårt för en enskild yrkesgrupp att lyckas avvika från industrimärket, det vill säga den norm som den löneledande industrin sätter.

  — Att en så stor yrkesgrupp som lärarna avviker från industrinormen på det här sättet är mycket ovanligt. Det beror på att det finns en acceptans från övriga arbetsmarknaden att ­lärarna ska kunna få mer än andra, säger Eneberg.

  Snittlönen för en grundskollärare beräknas i år vara över 30 000 kronor.

   

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Lärarnas löner stiger mer än andras"