• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Lärarkandidat #3: Felicia Margineanu

  15-03-27 09.22

  I dag är det premiär för vår nya dokumentärserie Lärarkandidaterna. Under sex avsnitt får vi följa Felicia, André och Signe när de under ledning av ett antal superproffsiga mentorer får bekanta sig med läraryrket och några av dess allra mest framträdande aspekter och utmaningar. Inför seriestarten presenterar vi våra tre kandidater lite närmre. Nu är turen kommen till Felicia – här hittar ni de tidigare intervjuerna med Signe respektive André.

  Lararkandidaterna_Felicia_1Foto: Viktor Kumlin
  22-åriga Felicia Margineanu är fotograf, entreprenör och föreläsare. Numera kan hon även titulera sig författare. Men gymnasiet har hon inte gått klart. En ganska annorlunda bakgrund för en potentiell lärare med andra ord.

  – Jag var en av toppeleverna under hela min skoltid. Jag älskade att studera och att lära mig saker. Jag fick oftast en ledarroll i de grupper jag tillhörde och började också tidigt tänka på att läraryrket kanske kunde vara nåt för mig. Men sedan på gymnasiet så började jag liksom ifrågasätta hur den svenska skolan ser ut. Jag kände mig som en försökskanin, och som att jag bara slösade med min tid.

  Felicia bestämde sig för att ta ett sabbatsår efter ettan på gymnasiet för att satsa på sitt fotoföretag. Det här var under 2010 och i samband med riksdagsvalet det året inträffade något som på många sätt kom att förändra Felicias liv.

  – När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen kände jag mig väldigt frustrerad, särskilt eftersom jag var 17 år och inte själv fick rösta. Så spontant startade jag ett event på Facebook där jag uppmuntrade folk att komma till Segels torg dagen efter för att visa att man tror på ett bättre Sverige. Det kom 10 000 personer och den dagen förändrade mitt liv. Händelsen har lett till att jag fått möjlighet att faktiskt ägna mig åt saker som jag verkligen brinner för och bryr mig om. Så att gå tillbaka och plugga igen har aldrig varit ett alternativ.

  Ett av Felicias stora hjärteprojekt är företaget OhSnap! Sweden. Det handlar om en fotoverksamhet för unga tjejer där man utbildar deltagarna inom fotografi och hur man kan använda kameran som ett verktyg för samhällspåverkan. Felicia beskriver det som ett sätt att kombinera fotograferandet med sitt stora samhällsengagemang.

  – Vi lever i en tid av stereotyper och skönhetsideal. Unga i dag översköljs ju av intryck hela tiden, så därför är det jätteviktigt att ha ett kritiskt tänkande kring hur man tar emot budskap och bilder, men också att känna att man kan få vara en del i att skapa och förändra det här. Då är kameran för mig det bästa verktyget.

  Utöver sin medverkan i Lärarkandidaterna är Felicia för tillfället högaktuell med sin bok Uppkopplad, en guide till sociala mediers möjligheter.

  – Det känns riktigt magiskt att ge ut den här boken. Jag började skriva på den vintern 2014 och det har varit en tuff resa med många sömnlösa nätter. Det är också läskigt att ge ut en bok, då man inte vet vad resultatet ska bli. Kommer folk ens att läsa den? Men det är ju det livet går ut på, inte sant? Att våga ta steget ut, göra sitt bästa och hoppas att den passion och energi man lägger ner på något sätt, någon gång, ska komma tillbaka till en.

  Att vara med i Lärarkandidaterna beskriver Felicia som en väldigt intressant upplevelse. Eftersom hon gått i tankar om att bli lärare sedan hon var barn så var det väldigt spännande att prova på yrket på det här viset. Hon har alltid tänkt att om hon ska sätta sig i skolbänken igen så skulle det vara för att bli lärare.

  – Speciellt med min bakgrund som avhoppare i skolan, var det en väldigt spännande resa. Det betyder extremt mycket för mig att jag fick den här chansen som jag förmodligen aldrig skulle ha fått annars.

  Vad var roligast respektive svårast?

  – Roligast var ju absolut att få träffa alla barn och ungdomar i klasserna. Jag älskar möten med barn och ungdomar, man tappar nästan tid och rum ibland för att det är en sån härlig energi att vara i. Det svåraste var nog att släppa på kontrollen. Jag är van att ha kontroll i mitt liv, och här kastades jag in ovetandes om något egentligen. Sen är det ju svårt när man får upptäcka nya känslor och tankar hos en själv som man kanske inte trodde man hade. Man funderar över sina livsval och beslut, om man har gjort rätt val i livet eller inte.

  Vad är en bra lärare enligt dig?

  – En bra lärare är någon som ser individerna i klassen, men som också ser dynamiken i att vara en grupp. Teamwork är viktigt. En bra lärare är någon som utmanar sina elever, som skapar nya vägar och sätt att tänka och se världen på. Någon som kan bjuda på sig själv och skapa en känsla av högt i tak i ett klassrum.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Lärarkandidat #3: Felicia Margineanu"