• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Varför lärare?

  11-11-21 14.15

  Att jag vurmar för mitt yrkesval är ju ingen hemlighet, och inte heller att jag ser tillräckligt många fördelar med det för att försöka locka människor att satsa på det. Men jag är trots allt bara en av tiotusentals lärare i Sverige, och därför har jag i ett par omgångar på Twitter ställt frågan till kollegor: vad är det bästa (och sämsta) med att vara lärare? Här är några av svaren jag fått:

  Det första man lägger märke till är att så gott som alla nämner möjligheten att göra skillnad som en av de mest givande sidorna med yrket. Det är viktigt att få det på print eftersom eldsjälarna behövs. Att bry sig, och faktiskt vilja betyda något för andras utveckling är en förutsättning för att kunna njuta av yrket. Att ha skolan som arbetsplats och tro att man kan göra sitt jobb slentrianmässigt, eller endast ”för lönen”, är naivt, och lär bli en negativ upplevelse både för läraren och de elever han eller hon möter.

  Vidare skickade Marie Linder och Magnus Blixt via Twitter länkar till inlägg de skrivit på ämnet. Blixt inlägg, ”Stjärnglanständningsögonblick o mörker” handlar om både underbara och jobbiga stunder. Stjärnglansen han syftar på är de ögonblick då elever får uppenbarelser, når insikter, eller förstår något som förbryllat dem. Han menar också att dessa stunder överväger de dåliga och även han nämner ”att göra skillnad” som en positiv sida av yrket. Marie Linder i sin tur, säger i sitt inlägg ”Världens bästa yrke”, att de två saker hon uppfattar som mest givande är att möta och ungås med unga människor, samt att hon känner sig delaktig i samhället eftersom hon pga yrket måste hålla sig öppen och uppdaterad om vad som händer i världen.

  För egen del känner jag igen mig särskilt i Conny Lindgrens ”friheten bäst” och Anna Kayas ”Ingen dag i läraryrket är den andre lik”. Frustrerad, arg, förbryllad och jagad är alla negativa känslolägen jag regelbundet upplever som lärare, men de dagar jag varit uttråkad kan jag banne mig räkna på ena handens fingrar. Och de dagar och stunder jag upplevt som roliga, intressanta, härliga, utmanade, spännande och tillfredställande? Ja, de är för många för att räkna.

  Tack till kollegorna på ”mitt andra lärarrum”, Twitter: @anna_kaya, @blixtgordon13, @connythunders, @ellwe, @metabolisterna, @kringlan och @cgyll

  Kommentera inlägget (1)

  En kommentar till "Varför lärare?"

  1. 2011-11-29 09:12

   Bertil Törestad skriver:

   Ingen dag i någons liv är det andra likt.
   En spårvagnsförare i Göteborg upptäckte ett nytt skyltfönsteren dag. Det hade hon aldrig sett tidigare, tro att hon nästan varje dag kört förbi det.