• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Möte med förskollärare

  15-01-27 10.43

  forskollarare-fredrikkarnevi1

  TOBIAS THEANDER, FÖRSKOLLÄRARE

  ”Vi sysslar med matematik, naturvetenskap, svenska språket och så vidare. Det är mycket mer pedagogiska inslag än vad folk i allmänhet tror.”

  VAD ÄR ROLIGAST MED DITT JOBB?
  Själva arbetet med barnen och deras nyfikenhet på nya saker. Man får ut väldigt mycket av dem och ingen dag är den andra lik. Jobbet är varierat och blir aldrig enformigt. Jag tycker alltid att det är kul att gå till jobbet!

  VAD ÄR MEST UTMANANDE?
  Folk har väl ofta uppfattningen att det handlar om barnpassning, men förskolan erbjuder så mycket mer. Det händer saker hela tiden. Vi sysslar med matematik, naturvetenskap, svenska språket och så vidare. Det är mycket mer pedagogiska inslag än vad folk i allmänhet tror.

  NÄR VÄCKTES INTRESSET?
  Hade lite praktik redan när jag gick i nian, och tankebanorna började nog där. Sökte så småningom in på lärarutbildningen och under studietiden fastande jag för arbetet inom förskolan. Här är det mer barnen som styr vad som görs under dagarna och det gillar jag.

  forskollarare-ellinor

  ELLINOR SEGERSTRÖM, FÖRSKOLLÄRARE

  ”Jag kan fortfarande tillämpa mina konstnärliga intressen i min yrkesutövning.”

  VARFÖR BLEV DU FÖRSKOLLÄRARE?
  Först skulle jag bli skådespelare, sedan designer och därefter kostymör. Samtidigt som jag var inställd på någon av dessa karriärer gick jag hela tiden och vikarierade på olika förskolor. Efter många år insåg jag plötsligt att det var inom förskolan jag trivdes som allra bäst. Så jag utbildade mig och kände verkligen att jag fick blomma ut. Och jag kan fortfarande tillämpa mina konstnärliga intressen i min yrkesutövning.

  VAD ÄR DET BÄSTA MED YRKET?
  Det är att det alltid är meningsfullt. Man frågar sig aldrig ”varför håller jag på med detta?”. Jag uppskattar också att man jobbar den tid man ska och sedan går hem och är ledig. Dessutom är det ont om förskollärare, vilket leder till stora valmöjligheter att påverka var och hur man vill jobba. Och lönen är inte alls dålig.

  VAD ÄR DET BÄSTA MED DIN ARBETSPLATS?
  Att man hela tiden har att göra med så underbara kolleger, barn och föräldrar. Det är en fantastik samling trevliga människor här! Man har väl måndagsångest som alla andra, men det är väldigt trevligt att komma hit.

  Kommentera inlägget (1)

  En kommentar till "Möte med förskollärare"

  1. 2017-03-30 10:51

   Charlott Lundgren-A skriver:

   Det är så utvecklande, givande och intressant att gå till arbetet och få lära sig så mycket om livet genom att kommunicera med barnen, reflektera över tankar och idéer de har, möta deras intressen och behov och smittas av deras entusiasm och livsglädje!
   Det är ett enormt värde i att ha ett yrke som gör skillnad för framtiden, där man bygger fred och demokratiska värden hos varenda barn, leker och utforskar livets alla mysterier och omges av så mycket kärlek och bekräftelse att det är synd om alla som inte får jobba i förskolan 🙂