• Utbildningen
 • Karriären
 • Varför lärare?
 • Bloggen
 • Kampanjer
 • Möte med ämneslärare

  15-01-27 10.50

  amneslarare-evabjorklund

  EVA BJÖRKLUND, MATTE- OCH NO-LÄRARE

  ”God undervisning handlar om konsten att ställa den rätta frågan.”

  VARFÖR VALDE DU ATT BLI LÄRARE?
  När jag skulle börja plugga hade jag svårt för att bestämma mig mellan musik, engelska, biologi och matematik, så jag sökte till lärarprogrammet mest för att få en möjlighet att läsa samtliga. Sedan var det så himla roligt att jag blev kvar. Och jag trivs fortfarande, i allra högsta grad.

  DU SYSSLAR OCKSÅ MED UTVECKLING AV MATEMATIKAPPAR, KAN DU BERÄTTA MER OM DET?
  För ett och ett halvt år sedan började jag kolla efter matteappar till mina egna barn där hemma, men jag hittade inte det jag sökte efter. Så tillsammans med två killar som står för det datatekniska startade jag företaget Happsan och började utveckla egna appar. Jag har kunnat göra mina elever delaktiga i processen och haft mycket hjälp av dem.

  KAN DU BERÄTTA LITE OM DIN SYN PÅ MATEMATIKUNDERVISNING?
  Undervisning i matte går ofta ut på att man som lärare lyfter fram ett exempel som elever ska härma. Risken är då att det blir rätt i stunden men att man missar den grundläggande förståelsen. Jag anser i stället att god undervisning handlar om konsten att ställa den rätta frågan. Vad den frågan är varierar från grupp till grupp och elev till elev. Men det handlar alltid om att låta eleverna tänka och resonera själva i stället för att bara presentera de rätta svaren.

  amneslarare-magnusehinger

  MAGNUS EHINGER, LEKTOR I BIOLOGI OCH KEMI

  ”Det ger mig en enorm kick när jag lyckas öppna ögonen på mina elever”

  NÄR BESTÄMDE DU DIG FÖR ATT BLI LÄRARE?
  Jag har hunnit överväga många yrken genom åren, men läraryrket har alltid funnits i bakhuvudet. När jag började plugga såg jag till att läsa rätt kurser för att kunna plocka ut en lärarexamen. Tiden som forskare (Magnus har en licentiatexamen i molekylär biofysik, reds. anm.) var väldigt rolig, men jag insåg under de undervisningsmoment som ingick att det var just den biten som var allra roligast.

  VARIFRÅN KOMMER DITT INTRESSE FÖR NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN?
  Hela min familj är överbelamrad med läkare, så det föll sig liksom naturligt att det skulle bli något åt det hållet. Men framför allt så har jag alltid drivits av en lust att skaffa mig kunskap om hur saker och ting i världen hänger ihop. Jag tycker verkligen att det är fantastiskt fascinerande att syssla med det jag gör!

  VAD ÄR DET BÄSTA MED ATT VARA LÄRARE?
  Jag känner som sagt personligen en sådan himla stor fascination för mitt ämne. Och det ger mig en enorm kick när jag lyckas öppna ögonen på mina elever så att de får dela en liten, liten del av den där fascinationen. Dessutom är det väldigt roligt att få jobba med unga människor – man tvingas hela tiden tänka nytt.

  Kommentera inlägget (0)

  Inga kommentarer till "Möte med ämneslärare"