Ansök!

Det du gör behövs

All den kunskap och erfarenhet du byggt upp genom åren, lärdomarna du fått och besluten du tagit – allt det som gör dig duktig på ditt jobb är också det som gör dig värdefull som lärare. Här hittar du det du behöver veta för att ta nästa steg, antingen till att börja jobba som lärare eller för att utvecklas inom skolan.

Välj din egen väg

Om du arbetar inom en bransch där det efterfrågas yrkeslärare, som till exempel bygg och anläggning, fordon, naturbruk eller vård, kan du i många fall börja jobba som yrkeslärare direkt. Men så snart det är möjligt är det förstås bra att även gå yrkeslärarutbildningen och på så sätt få tillgång till de pedagogiska verktyg du behöver för att bli en riktigt skicklig lärare. Och när du sedan har tagit dina examen ansöker du om legitimationen som visar vilka skolformer, ämnen och årskurser du är behörig att undervisa i.

Få koll på löneläget

Lärarnas löner kan variera mellan olika delar av landet, men generellt sett har lönerna stigit på senare år. Få koll på löneläget på www.scb.se.

Bli förstelärare

Det finns möjligheter för extra skickliga lärare att bli förstelärare. Det innebär att du fortsätter att undervisa samtidigt som du får andra uppgifter på skolan. Det kan till exempel vara att coacha andra lärare, vara huvudansvarig för ett ämne eller leda projekt som utvecklar undervisningen i stort. Som förstelärare får du en löneökning med 5000 kronor.

Bli speciallärare

Som legitimerad lärare kan du gå en påbyggnadsutbildning som leder till att du blir speciallärare. Du får då en fördjupad kompetens inom pedagogik och kan arbeta med elever med särskilda behov. Ofta är speciallärare specialiserade mot matematik, språk-, läs- och skrivutveckling eller utvecklingsstörning. När du blir speciallärare får du förstås en högre lön.

Bli specialpedagog

Som legitimerad lärare kan du bli specialpedagog genom att gå en påbyggnadsutbildning. Som specialpedagog jobbar du övergripande med att ge stöd och hjälp åt de elever som är i behov av det. Du gör pedagogiska utredningar och lägger upp strategier utifrån elevers behov. Självklart får du en högre lön när du blir specialpedagog.

Bli lektor

Om du är en legitimerad lärare som har en examen på forskarnivå så finns möjligheten att bli lektor. Som lektor fortsätter du att undervisa samtidigt som du får andra uppgifter. Det kan vara att bedriva egen forskning, utbilda lärare på skolan och driva ämnesövergripande projekt. Som lektor får du 10 000 kronor mer i lön.

Jobba utomlands

En bra sak med läraryrket är att du blir eftertraktad över hela landet om du vill eller behöver flytta. Dessutom finns det goda möjligheter att jobba utomlands då det finns gott om skolor runt om i världen som drivs med stöd av svenska staten.

Varför lärare?

Skäl 1 / 5

Din erfarenhet är guld värd

Tanken kanske inte har slagit dig förut men du skulle faktiskt kunna bli yrkeslärare. Allt det där du gör varje dag – från handlaget till de där besluten som tas, utan att du egentligen reflekterar över dem – det är sådan kunskap som morgondagens elever har nytta av.

Gör skillnad

Att vara lärare är tveklöst ett av samhällets viktigaste jobb eftersom du är med och formar nästa generation. Kanske har du själv haft en lärare som betytt extra mycket, en person som har bekräftat dig och väckt din nyfikenhet att lära.

Få människor att växa

Som lärare följer du ungas personers utveckling under en längre tid. Se självförtroenden stärkas, och kunskaper landa. Dina elever växer, inte bara på längden, höjden och bredden – de drar också iväg mentalt.

Jobba med det du gör bäst

Som lärare får du arbeta med allt det du är bäst på. För vem kan egentligen bättre föra vidare kunskap om en bransch än den som jobbat inom den branschen i flera år?

Bli superhjälte

Du blir en av de viktigaste förebilderna för dina elever. Visste du förresten att forskning pekar på att lärarens förmåga att inspirera och lära ut är helt avgörande för en elevs utveckling?

Du är eftertraktad

Du kommer att alltid ha glädje av din utbildning. Förutom att du ständigt fördjupar dig i de ämnen du undervisar i så får du ledarskap och konflikthantering på köpet, vilket är hett efterfrågade egenskaper inom de flesta branscher. Enligt Skolverkets lärarprognos kommer det att behövas ungefär 17 000 nya yrkeslärare och närmare 290 000 heltidstjänster inom samtliga skol- och verksamhetsformer, under hela prognosperioden fram till 2031.

Gör karriär

Som lärare har du mycket stora jobbmöjligheter. Du har också chansen att utvecklas och avancera genom att exempelvis bli förstelärare eller lektor. Sugen på att styra upp en hel skola? Att bli rektor är också en framtida möjlighet.

Frihet och flexibilitet

Som lärare har du ett utmanande arbete men får också en stor frihet på köpet. Du kan själv välja den undervisningsform och miljö som passar dig, bara du håller dig till läroplanen. Dessutom har du både höstlov, sportlov och sommarlov samtidigt som dina elever. Ett yrke som går utmärkt att kombinera med familjeliv.

Jobba utomlands

Det finns gott om svenska skolor runt om i världen som drivs med stöd från svenska staten. Syftet är bland annat att svenska företag och organisationer ska kunna anställa svensk personal med barn i skolåldern Är du sugen på att lämna Sverige för ett tag? Utbilda dig till lärare, det finns det goda chanser till jobb i utlandet.

Forever young

Att jobba med och hela tiden vara runt unga människor är ett fantastiskt bra sätt att själv fortsätta hålla sig ung i sinnet.

Omväxling förnöjer

Du vet aldrig i förväg vilka diskussioner som kan uppstå i klassrummet eller hur en lektion kommer att utveckla sig, även om det är du som styr den. Som lärare får du omedelbart feedback på din undervisning. Den energi du ger får du tillbaka tusenfalt.

Bolla med kollegorna

Som lärare har du gott om stöd från dina lärarkolleger med olika inriktningar och kunskaper. Det finns också ett nätverk av lärare världen över, där du kan hämta inspiration och nya idéer. (Om du mot förmodan skulle sakna något i den vägen – dina elever kommer framöver att vara din största inspiration!)

Bli ihågkommen

Många lärare pratar om hur coolt det är när de träffar en gammal elev som minns exakt vad de sagt eller gjort för många, många år sedan.

Skäl 1 / 5